Телескопът Хъбъл засне невероятно изображение на две новородени звезди, разположени на

...
Телескопът Хъбъл засне невероятно изображение на две новородени звезди, разположени на
Коментари Харесай

Новородена звезда се заяви с ярко светлинно шоу СНИМКА

Телескопът Хъбъл засне необикновено изображение на две новородени звезди, ситуирани на 450 светлинни години. Но една звезда разгласи наличието си със зашеметяващо светлинно шоу, до момента в който изхвърляше струи материя в космоса.

Телескопът Хъбъл снима звездната система FS Tau, която се състои от новородената звезда FS Tau A, която се вижда като най-яркия обект в изображението с четири излизащи лъча, и звездата FS Tau B, която се намира над нея и вдясно, пише Space. Тази звезда е отчасти скрита от отвесна линия мрачен прахуляк. И двете звезди се намират в по този начин наречената звездна люлка, където голям брой молекулярни облаци от газ раждат нови звезди.

Астрономите към този момент знаеха за съществуването на FS Tau A, която е двойна звезда, само че в този момент откриха и FS Tau B. И двете звезди имат приблизителна възраст от 2,8 милиона години, т.е. са доста млади за такива обекти. Всъщност те са бебета, които още не са станали елементарни звезди и по тази причина се назовават ​​протозвезди. В същото време и двете звезди са обгърнати в облаци от осветлен газ и прахуляк, които остават от свръхплътните бучки материя, които са породили тези обекти.
 FS Тау система Телескопът Хъбъл снима звездната система FS Tau Снимка: ESA
Астрономите имат вяра, че FS Tau B е заобиколен от протопланетарен диск от газ и прахуляк, където в бъдеще ще се образуват планети. Но към този момент тази звезда към момента натрупва маса, събирайки материя от околното пространство. Веднага щом набере нужната маса, в ядрото му ще стартира термоядрен синтез на водород и по този метод FS Tau B ще стане звезда на основната поредност, сходно на нашето Слънце. Но преди този момент FS Tau B ще напусне стадия на протозвездата и ще се трансформира в променлива звезда T Телец и едвам по-късно ще стане елементарна звезда.

FS Tau B и сходни протозвезди блестят не заради термоядрен синтез, а заради топлината, която се отделя, когато бучките материя от молекулярните облаци се компресират, и тази топлота също се освобождава вследствие на натрупването на маса на звездата.

Такива протозвезди изпускат струи от високоенергийни частици, които летят с големи скорости в космоса. Синият цвят на изображението демонстрира асиметричната двупосочна бликам, изхвърлена от FS Tau B. Асиметрията на струята може да е резултат от това, че звездата изхвърля материал в космоса с разнообразни скорости.

FS Tau B е освен протозвезда, само че е класифицирана като обект на Herbig-Haro. Това е небесно тяло, което се основава, когато струи, изхвърлени от новородена звезда, се блъскат в околните облаци от газ и прахуляк с висока скорост. Това води до основаването на ярки петна в заобикалящата мъгливост.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР